Интервю на Мария Митева Огнян Митонов е роден през 1976г. в София.

...
 Интервю на Мария Митева Огнян Митонов е роден през 1976г. в София.
Коментари Харесай

Диригентът Огнян Митонов: Желанието ни е да съчетаем по-хармонично инструменталното с вокалното

 

Интервю на Мария Митева

 

Огнян Митонов е роден през 1976г. в София. На шест години стартира да композира. През 1995 г. приключва Софийското музикално учебно заведение със компетентност кларинет.

 

През 2000 г. приключва Музикалната академия „ Панчо Владигеров “ със специалности Оперно-симфонично и хорово диригентство с отличие. Паралелно с дирижирането учи и комбинация.От 2000 до 2007 година Огнян Митонов преподава диригентство и оперно пеене и е диригент в Академията. Има награди за комбинация. Негови произведения са изпъл-нявани на концерти в София и страната.

 

От 2002 година Митонов е и диригент в Националния музикален спектакъл “Стефан Македонски ”. За постановката “Граф декор Люксембург ” е отличен с премията “Кристал-на лира ” на Съюза на българските музикални и танцови дейци.Освен в България, маестрото има изяви на доста подиуми в Европа и Америка.

 

Дирижирал  е спектакли на “Аида ”, “Кармен ”, “Вълшебната флейта ” и “Травиата ” във Франция и Белгия като музикален шеф на френската оперна компания “Opera Passion ”. Бил е диригент на „ Teatro Lirico D’ Europa ” на турнета в Съединени американски щати.

 

Дирижирал е още в Германия, Швей-цария, Холандия и Люксембург.

 

Огнян Митонов е гостувал на сцената на Софийската опера като диригент-постановчик на „ Сестра Анджелика ” и „ Джани Скаки ” от Пу-чини. Има осъществени записи със Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на БНР.

 

Бил е гост-диригент на оперите в Пловдив, Благоевград, на Симфониета - Видин и Симфониета - София. Има богата концертна активност със Симфоничния ор-кестър на Музикалната академия в София.

 

В края на 2008 година диригентът Огнян Митонов основава Камерен оркестър „ Митонисимо “, с който има осъществени концерти в страната и в чужбина.В оркестъра вземат участие едни от най-ярките млади музикантки. Диригентът също постоянно е солист в стратегиите.

 

Честването на петнадесетгодишнината от създаваното на „ Митонисимо “ стартира с концерт „ Serenatanotturna “, включващ емблематични и обичани на публиката произведения от Моцарт като „ Малка нощна музика ”, Дивертименто в ре мажор (Залцбургска симфо-ния №1), „ Нощна серенада ” за четирима солисти и оркестър, Рондо в до мажор и Рондо в си бемол мажор за цигулка и оркестър.

 

Солисти бяха цигуларките от състава на оркестъра – Смиляна Лозанова, Доротея Димитрова, Мартина Чанева, Доротея Кръстева, Мария Цветкова-виола и Илияна Бенчева-контрабас. Оперната част от концерта беше изпълнена от мецосопраното Цветелина Коцева и басът Славин Пеев.

 

Изпяха арии от оперите „ Милосърдието на Тит ”, „ Отвличане от Сарая “ и дует от „ Дон Жуан “. Едната от ариите (Parto, parto) беше със соло кларинет, чиято партия се извърши от диригента. Публиката, изпълнила до краен лимит залата, аплодираше дълго и възтор-жено осъществяванията на виртуозния оркестър и солистите.

 

На 11 декември във Военния клуб в София отбелязването на петнадесетгодишнината от основаването на оркестъра ще продължи с концерта „ Майсторите на белкантото. Оперни и инструментални бисери от творчеството на Росини, Доницети и Белини “.

 

Билети могат да се намерят в касите на EasyPay, онлайн на https://epaygo.bg/9202019577, както и на място преди концерта.

 

- Маестро Митонов, открихте новия сезон на оркестър „ Mitonissimo “ с музиката на Моцарт. Как Ви хрумна да се извършват арии от опери сред частите на Дивертименто в ре мажор (Залцбургска симфония №1)?

 

 

- Да, това е един иноваторски метод за многообразие в представянето на програмата. В концерта изсвирихме цялата серенада „ Малка нощна музика ”. Дивертиментото взехме решение да разделим на обособените елементи.

 

- Беше забавно, тъй като не се практикува.

 

- Такъв метод е подбуден тъкмо от концепцията да съвместим по-хармонично инструменталното с вокалното. В нашите концерти обичам да има многообразие. И в подредбата на музикалните фрагменти от разнообразни творби.

 

В този смисъл бихме могли да сравним мудна част с бърза, вокално осъществяване с инструментално. Така публиката има опцията да се концентрира върху обособените елементи като независими форми, възприемат се от различен ъгъл, остават по-ярко в съзнанието като независима част от цялото.

 

- В концерта прозвуча и част от известния Квинтет за кларинет и струнни. Партията на кларинета се извърши от Вас. Моцарт ли прави този инструмент по-популярен?

 

 

- Моцарт вижда кларинета още от дребен, когато е бил в Англия. Питал татко си какъв е този забавен инструмент. Харесал го е. Явно по това време в Австрия и Германия кларинетът не е бил толкоз известен.

 

Имал е много недостатъци, които бързо почнали да се преодоляват с помощта на виртуозни кларинетисти и чудесни майстори на принадлежности. По-късно Моцарт, в писмо до своя другар Антон Щадлер, считан за най-хубавия за времето си кларнетист, споделя какъв брой доста звученето на кларинета е близо до човешкия глас. Посвещава му „ Квинтета за кларинет и струнни “, също популярния „ Концерт за кларинет и оркестър “ и доста други произведения.

 

- Явно, че кларинетът е обичан инструмент и за Вас. Ще включите ли още веднъж и Ваше солово осъществяване в идния концерт на 11 декември?

 

 - Определено. Ще осъществим „ Концертино за кларинет и оркестър “ от Доницети, както и кларинетното соло (интермецо) от операта „ Монтеки и капулети ” на Белини.

 

С оркестъра ще осъществим също и други инструментални, оркестрови произведения от създателите на белкантото – малко позната, само че доста забавна страна от творчеството им, като: „ Алегро в до мажор “ за оркестър от Доницети, определени елементи от сонати и квартети за струнни принадлежности от Росини и Доницети, „ Интермецо “ от Белини, искрящата интродукция от „ Синьор Брускино “ на Росини.

 

- Ще чуем ли и арии от най-известните им опери?

Публиката ще се наслаждения на арии и ансамбли от едни от най-известните опери на тримата композитори: „ Севилският бръснар “, „ Норма “, „ Любовен балсам “, „ Дон Паскуале “, „ Сомнамбула “, „ Пуритани “, „ Лучия ди Ламермур “, „ Лукреция Борджия “, „ Крадливата сврака “, „ Италианката в Алжир “, „ Монтеки и Капулети “и други

 

- Очакванията към оперните артисти също са огромни. Кои сте поканили?

 

- Гост-солисти са блестящите оперни артисти: Роберта Матели – мецосопран (Италия). Солистка с огромен репертоар и интернационалните изяви. Носителка на награди от певчески конкурси; Ангелина Манчева – сопран.

 

Млада оперна певица с голям брой изяви в страната и чужбина. Освен превъзходен сопран, тя е и надарен цигулар; Добромир Момеков – баритон. Специализирал оперно пеене във Верона (Италия). Солист на Националния музикален спектакъл в София и на Държавна опера-Русе. Носител на премия от фондация „ Никола Гюзелев “ и на „ Кристална лира “ в категория „ Оперно изкуство “; Виктор Кръстанов – бас. Млад, преуспяващ и сполучливо разрастващ се оперен артист. Лауреат на интернационален конкурс “Vivavoce ”.

 

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР